Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Χρεός των κομμάτων...η ειλικρίνεια

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τρέχουν τις τελευταίες δυο εβδομάδες με ταχύτητα φωτός. Αναμφισβήτητα η προσωπικότητα που αναδεικνύεται ως η δεσπόζουσα στον πολιτικό κόσμο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας, ακόμη και μετά τη φθορά που ο ίδιος προκάλεσε αναίτια στον εαυτό του, εξακολουθεί σήμερα να έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία, κυρίως λόγω της ειλικρίνειας που εκπέμπει.

Η σύναψη συμφωνίας για εμένα ήταν μια ανάσα ανακούφισης. Αυτό που μένει τώρα είναι το δύσκολο κομμάτι. Πρώτον να μπορέσει να την πουλήσει στην κοινωνία και δεύτερον να μπορέσει να την εφαρμόσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Αυτό που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι μια στείρα αντιπολίτευση με στοιχεία λαϊκισμού που στόχο θα έχει την άγρα ψήφων. Δεν θα αντέξει η Ελλάδα άλλη αντιμνημονιακή απάτη, ειδικά αυτή τη στιγμή που πήραμε την τελευταία μας ευκαιρία από την Ευρώπη.

Ο Τσίπρας αναμένεται από ώρα σε ώρα να ανακοινώσει τις πολιτικές του αποφάσεις αναφορικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Στο νέο σχήμα κατά την άποψή μου δεν μπορεί να συμμετέχει το κόμμα των ΑΝΕΛ. Ένα κόμμα που αποτελεί το απαύγασμα όλων των λαϊκίστικων πρακτικών των δεκαετιών του 80 και 90, με έντονο το εθνικιστικό στοιχείο και τους εύκολους συμψηφισμούς. 

Αντίθετα το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να έχουν ενεργό ρόλο στην νέα κυβέρνηση, τόσο λόγω πολιτικής προθυμίας όσο και λόγω πολιτικής εμπειρίας αντίστοιχα. 

Όσο για τη ΝΔ, εκτιμώ ότι θα πρέπει να παρέχει 100% στήριξη σε ΟΛΑ τα νομοσχέδια και εννοώ ΟΛΑ και παράλληλα θα πρέπει να αρχίσει να εκπαιδεύει τους ψηφοφόρους της στην αντιμετώπισή της αλήθειας. Θα πρέπει να αποβάλλει από μέσα της όλα εκείνα τα στοιχεία του λαϊκισμού και της πολιτικής απάτης και να υιοθετήσει την γλώσσα της ειλικρίνειας. 

Μπορεί όλοι μας να έχουμε τη δική μας ξεχωριστή ιδεολογική προσέγγιση των πραγμάτων, θα πρέπει όμως, όπως σε κάθε εξελιγμένη κοινωνία άλλωστε, να συμφωνούμε στα βασικά. Τέλος τα παραμύθια.

Αυτό είναι πλέον το χρέος όλων των κομμάτων της Βουλής (πλην του ΚΚΕ που έχει σαφή και τίμια θέση). Να διαχωρίσουν την προσωπικότητά τους από αυτή της Χρυσής Αυγής και των λοιπών κομμάτων που θα αναδυθούν μέσα από την ανάγκη του κόσμου να ακούει φωνές που θα χαηδεύουν τα αυτιά του και να του λένε ότι για όλα τα δεινά που περνάει φταίνε οι κακοί ξένοι. 

Αυτό είναι το απόλυτο χρέος των αρχηγών και των κομμάτων απέναντι στην πληγωμένη πατρίδα. Μένει να δούμε αν θα σταθούν αντάξιοι της ιστορίας και του ρόλου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: