Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Κρατικό χρέος...το τέλος της λογικής

Αναρωτιέται κανείς γιατί μια χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών αντί να εμπλακεί σε αυτό το αστείο σχέδιο διάσωσης στο οποίο έχει παρασυρθεί η Ελλάδα, λόγω έλλειψης άξιου πολιτικού προσωπικού. Για να αποφύγω την κουραστική ανάλυση οικονομικών στοιχείων, τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν κανένα νόημα αφού στο τέλος των υπολογισμών δεν βγαίνει ένα λογικό συμπέρασμα, θα πω το εξής απλό και όποιος θέλει να καταλάβει θα καταλάβει:

Δεν έχει καμία λογική να δανείζεσαι με απεχθής όρους από τους δανειστές στους οποίους χρωστάς ήδη αβάσταχτα χρέη και οι οποίοι προτίθενται να σου "χαρίσουν" μεγάλο μέρος του χρέους σου - με άλλα λόγια σου επιτρέπουν να χρεοκοπήσεις μέσα στο Ευρώ - τη στιγμή που ξέρουν όσο και εσύ ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποπληρωμής ούτε σε διακόσια χρόνια.

Πολλοί μιλάνε για το περιβόητο Ευρωομόλογο το οποίο θα σώσει την παρτίδα για την Ελλάδα και την Ευρώπη! Τι σημαίνει όμως άραγε αυτό; 

Η Αμερικανική οικονομία εκδίδει κάθε χρόνο νέα ομόλογα, δηλαδή κάθε χρόνο πουλάει το κρατικό της χρέος. Σήμερα το χρέος της αγγίζει τα 14 τρις δολάρια και αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Παρόλα αυτά, επειδή οι ΗΠΑ, δικαίως κατά την γνώμη μου, έχουν αποκτήσει την φήμη μια αξιόπιστης χώρας σε όλα τα επίπεδα, καταφέρνουν κάθε χρόνο να βρίσκουν αγοραστές. Δεν θα εξετάσω σε αυτή τη φάση ποιος κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των Αμερικανικών ομολόγων επειδή μου είναι τελείως αδιάφορο.

Αυτό που θέλω όμως να εξηγήσω είναι το εξής απλό: Αν, ξαφνικά, οι κάτοχοι των Αμερικανικών ομολόγων πάνε "ταμείο", δηλαδή αν ξαφνικά θελήσουν να εξαργυρώσουν τα αξιόπιστα, επιβλητικά και επίσημα Αμερικανικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους και αναγράφουν το ποσό του χρέους το οποίο έχουν αγοράσει, τι νομίζετε ότι θα εισπράξουν; Η απάντηση είναι, τίποτα περισσότερο από μια υπόσχεση για μελλοντική εξόφληση ή ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα πιο ελκυστικά ομόλογα! Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ειπσράξουν τα χρήματά τους για τον απλούστατο λόγο ότι τα ταμεία είναι άδεια!

Τώρα φανατατείτε το ίδιο ακριβώς σενάριο για το περίφημο Ευρωομόλογο, το οποίο υποτίθεται ότι είναι πανάκεια για όλες τις Ευρωπαϊκές ασθένειες! 

Ας ξυπνήσουμε επί τέλους, έστω και αργά και ας πούμε ένα γενναίο όχι στην επί πλέον "διάσωση", πράγμα που από ότι καταλαβαίνω έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται δειλά δειλά αυτή η άχρηστη κυβέρνηση και με τον γνωστό τρόπο των παπαγάλων έχει αρχίσει να διοχετεύει και στον απλό κόσμο που νομίζει ότι καταλαβαίνει τα οικονομικά μεγέθη, τις τακτικές και τους δείκτες μέσα από τις αναλύσεις του Mega και του Σκάι, τη στιγμή που δεν τους καταλαβαίνουν ούτε οι οικονομολόγοι που τους ανακάλυψαν.

Ας καταλάβουμε επί τέλους ακόμη και εμείς που σπουδάσαμε σε οικονομικές σχολές, ότι ο καπιταλισμός είναι ένα άναρχο σύστημα το οποίο δεν σέβεται κανένα κανόνα για τον απλούστατο λόγο ότι το καθεστός κέρδους μέσω δανεισμού δεν έχει καμία απολύτως λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: