Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Η κυβέρνηση μπορεί αλλά δεν θέλει...

Ήξερα ότι δεν μπορέι κανείς να απολύσει δημόσιο υπάλληλο, όταν όμως εργάστηκα σαν διοικητής στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων ανακάλυψα ότι ούτε να τους τιμωρήσει μπορεί κανείς ούτε να καν να τους αξιολογήσει, καθώς έχει γίνει πλέον κεκτημένο δικαίωμα να συμπληρώνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι τις αξιολογήσεις τους με βαθμό 10 με τόνο!

Τι γίνεται όμως όταν ένας πειθαρχικός προϋστάμενος διενεργήσει μια πειθαρχική δίωξη, όπως αναγκάστηκα να κάνω εγώ τότε επειδή μια προϋσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας καταδινάστευε το νοσοκομείο επί δεκαετίες και όχι μόνο; Καταλήγει να σέρνεται στα δικαστήρια για πολλά χρόνια με δικά του έξοδα, επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του! Τι σημασία έχει αν δικαιώνομαι πανυγυρικά...την ταλαιπωρία και την ψυχική ηρεμία δεν την αποκαθηστά τίποτα.

Έχοντας ζήσει αυτή την τραγική αλλά πολύτιμη εμπειρία και έχοντας εξοικειωθεί με τους νόμους του κράτους αναφορικά με πειθαρχικά παραπτώματα, πειθαρχικές διώξεις και υπαλληλικούς κώδικες, έφτασα στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται κανείς και ποτέ να απολύσει ή τουλάχιστον να τιμωρήσει ουσιαστικά κανένα δημόσιο υπάλληλο επειδή δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και τρία χρόνια λέω ότι καμία από τις μνημονιακές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωση την άρνηση της κυβέρνησης να απολύσει τους καταδικασμένους δημοσίους υπαλλήλους ή ακόμη και αυτούς που διορίσθηκαν με πλαστά δικαιολογητικά! 

Έρχεται λοιπόν η τρόικα και λέει "μια πρόσληψη για κάθε μια απόλυση επίορκου" και η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει "όχι"! Και αναρωτιέται ο Σεραφείμ Κοτρώτσος στην ραδιοφωνική εκπομπή του ποιο θα είναι το οικονομικό όφελος από μια τέτοια απόφαση; Η απάντηση είναι ότι σαφώς δεν υπάρχει οικονομικό όφελος! Η τρόικα προτείνει την συγκεκριμένη λύση για να δει τις προθέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες ήδη γνωρίζει. 

Γιατί όμως η κυβέρνηση λέει όχι; Για δυο λόγους. Πρώτον δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο στην Ελλάδα (αυτό πλέον το έμαθαν και οι πέτρες!). Δεύτερον επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί που απαρτίζουν την κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι σύντομα θα ανατραπεί η κυβέρνηση και δεν θέλουν να τους μείνει το στίγμα των απολύσεων!

Για αυτό τον λόγο για άλλη μια φορά ξανά λέω - απευθυνόμενος κυρίως στους αισιόδοξους σαραντακαικατιδες που αντί να τα βάλουν με τον Σαμαρά που δεν του έφταναν 4 Ζάππεια για να τους φουσκώσει με ψεύτικες υποσχέσεις, ασχολούνται με τις παπαριές του Τσίπρα, λες και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έκαναν πράξη τις προεκλογικές τους υποσχέσεις - ότι όσο αρνούνται να νομοθετήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ούτε η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολύσει ούτε έναν δημόσιο υπάλληλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: