Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Το Eurogroup αποφάσισε πάλι ότι δεν θα αποφασίσει

Ο τραγέλαφος με τον Σαμαρά να πανηγυρίζει στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα και κατόπιν να ακολουθεί η εξευτελιστική εικόνα ενός πρωθυπουργού που έφτασε μέχρι να παρακαλάει τους δανειστές να εκταμιεύσουν τη δόση, συμπληρώθηκε από την μη απόφαση του Eurogroup για το Ελληνικό χρέος.

Αν διαβάσει προσεκτικά κανείς τη δισέλιδη ανακοίνωση του Eurogroup, θα καταλάβει ότι για ακόμη μια φορά υπήρξε διαφωνία και μη απόφαση μεταξύ του Σόιμπλε και της Λανγκάρντ. Η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους είναι αστεία, ειδικά όταν υποβαθμίζεται από τους προαναφερθέντες, θέτοντας όριο της βιωσιμότητας το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Το νούμερο αυτό είναι ένας αυθαίρετος προσδιορισμός που μοναδική βάση έχει το ποσοστό του χρέους που αναλογεί στην Ιταλική οικονομία.

Τι λέει όμως με δυο λέξεις η ανακοίνωση; Λέει ότι η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και από την αποδοτικότητα των μέτρων, πράγματα για τα οποία οι εταίροι μας, ελπίζουν στον καλό μας λόγο. Γίνεται μια αναλυτική περιγραφή αναφορικά με τον καταμερισμό των χρημάτων της δόσης, χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για πόρους ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Για έναν νηφάλιο αναγνώστη, ο οποίος δεν συμμερίζεται την απαράμιλλη θριαμβολογία των πολιτικών που απαρτίζουν την κυβέρνηση, αλλά κυρίως του Σαμαρά ο οποίος ή δεν έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε μια συμφωνία-καταδίκη ή του έχει αποκαλύψει ο Θεός με τον οποίο συνομιλεί κάποιο θαύμα, η ανακοίνωση του Eurogroup έχει μια και μόνο ανάγνωση. ΔΝΤ και Γερμανία απέτυχαν να πάρουν απόφαση για την οριστική λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. 

Η κύρια διαφωνία τους είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ ως πιο ειδικό σε αυτά τα θέματα, διαπιστώνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ποτέ, λόγω πολιτικής αδυναμίας και η Γερμανία αρνείται να πληρώσει την οικονομική κρίση. Αποτέλεσμα είναι για ακόμη μια φορά η παράταση της απόφασης για ένα μελλοντικό Eurogroup.

Ποιο είναι όμως το θαύμα που μπορεί να έχει αποκαλύψει ο Θεός στον Σαμαρά; Το θαύμα είναι ότι σε μια χώρα χωρίς αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, χωρίς πολιτική σταθερότητα, χωρίς υποδομές και με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν κατά χιλιάδες από την χώρα, θα υπάρξει ανάπτυξη από ξένους επενδυτές. Για να είμαι ειλικρινής, φρονώ ότι το όραμα του Σαμαρά βρίσκεται πιο κοντά στην οδυνηρή πραγματικότητα της επαναγοράς του δημοσίου χρέους και την εφαρμογή των μη αποτελεσματικών μέτρων που ψηφίστηκαν στην βουλή.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα ανακαλύψει σύντομα ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές εκρήξεις και την άνοδο των ακραίων απόψεων και θα ζητήσει την έξοδό της από το ευρώ μέσα στους 2-3 πρώτους μήνες του νέου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: