Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Ιρλανδικό ΝΑΙ ή ΟΧΙ με το δίλημμα..."θέλετε να γίνουμε σαν την Ελλάδα;"

Οι δρόμοι της Ιρλανδίας είναι γεμάτοι με αφίσες που καλούν τον λαό να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εφαρμογή επί πλέον μέτρων λιτότητας.

Το σύνηθες δίλημμα που θέτουν οι εργατικοί και οι δυνάμεις που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ιρλανδίας, είναι "θέλετε να καταντήσουμε σαν την Ελλάδα που είναι έτοιμη να βγει από την Ευρωζώνη;"

Η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα από ότι πήγαιναν την τελευταία φορά που ήμουν εδώ πριν από ενάμιση έτος.

Η αγορά φαίνεται να έχει ανακάμψει και υπάρχουν δουλειές για τον κόσμο. Βέβαια όλοι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την εν γένη συμπεριφορά τους και την αντίληψή τους απέναντι σε όλα όσα ζουν. Αυτό ήταν αναμενόμενο μετά από την ψευδαίσθηση που έφερε ο λεγόμενος "Κέλτικος τίγρης" παρομοίωση της περιόδου της καλπάζουσας ανάπτυξης της Ιρλανδικής οικονομίας.

Οι υποστηρικτές του ΟΧΙ δεν είναι άλλοι από το κόμμα του πάλαι ποτέ I.R.A, Sinn Fein που σημαίνει "us our selfs - εμείς μόνοι μας" και είναι προφανώς ένα εθνικιστικό κόμμα που πριν από την οικονομική κρίση δεν έμπαινε στη βουλή. Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτή την περίπτωση ο λαός μιας χώρας με αυξημένα οικονομικά προβλήματα έστειλε στη βουλή ένα εθνικιστικό ακραίο κόμμα το οποίο είχε καταδικάσει εδώ και χρόνια προκειμένου να συμφιλιωθεί με το μέλλον του.

Παρά το γεγονός ότι ο Ιρλανδικός λαός καταδίκασε το κόμμα που κατέστρεψε μια οικονομία που φαινόταν να παίρνει διαστάσεις θαύματος μετά το 2000, ψηφίζοντας Sinn  Fein και άλλα κόμματα, σήμερα φαίνεται ότι μόνο αν μεσολαβήσει κάποια δραματική εξέλιξη η κάλπη θα βγάλει ΟΧΙ.

Οι περισσότεροι Ιρλανδοί, αν και έχουν χάσει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται τα σημάδια της ανάκαμψης πράγμα που φαίνεται δεν θέλουν να ρισκάρουν. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι, πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της Ιρλανδίας και της Ποτρογαλίας, οι οποίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, έμειναν πιστές στα μνημόνιά τους μέχρι σήμερα; 

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν θα βγάλει ένα σαφές συμπέρασμα γιατί δεν θα διαφέρει πολύ από το προηγούμενο αποτέλεσμα. Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα αναγκαστεί να κάνει την υπέρβασή της και να συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες διαπραγματεύσεις με την Γερμανία και τους δανειστικούς παράγοντες όπου ή θα κάνουν αυτοί ένα βήμα πίσω και θα επανεξετάσουν την κατάσταση της Ελλάδας ή θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου.

Στην πρώτη περίπτωση η Ιρλανδία θα επωφεληθεί και θα ζητήσει και αυτή επαναδιαπραγμάτευση. Στη δεύτερη περίπτωση θα πάρει ένα ηχηρό μήνυμα για το τι μπορεί να πάθει μια χώρα που συμπεριφέρεται σαν την Ελλάδα. Ο χρόνος θα δείξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: