Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

Δεν υπάρχει αύριο

Είναι γεγονός ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν έχουμε και πολλές επιλογές. Κάποιοι από εμάς που στηρίζαμε το μνημόνιο στην αρχή του, όταν αυτό είχε νόημα και περιθώριο να εφαρμοστεί, έχουμε γίνει σήμερα αντιμνημονιακά "αριστεροκουμούνια".

Κάποιοι άλλοι ή έχουν άγνοια όταν μιλάνε για συγκυβερνήσεις ή ξεπέρασαν τον θυμό τους και σκέφτονται ότι η λογική διέξοδος από το πρόβλημά μας είναι η καθολική συνεργασία των κομμάτων.

Προσωπικά πιστεύω ότι η σωτηρία μας θα έρθει μέσα από την ολοκληρωτική καταστροφή μας, αλλά για να είμαι δίκαιος με όλους όσους έχω διαπληκτιστεί το τελευταίο διάστημα έχω να πω ότι...αν δεν μπλοφάρουν οι Γερμανοί και οι λοιποί δανειστές και "εταίροι", η επόμενη των εκλογών θα μας βρει σε πολύ δεινή θέση σαν χώρα.

Βρίσκομαι στην Ιρλανδία εδώ και τρεις μέρες και είμαστε πρώτη είδηση για έξοδο από το Ευρώ. Σήμερα έπεσα πάνω στον Υπουργό Δημοσίων Δαπανών και Μεταρρυθμίσεων Brendan Howlin (Minister for Public Expenditure and Reform), ο οποίος έχει βγει σε έναν επαρχιακό δρόμο για να πείσει τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα το οποίο αφορά την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. Το κύριο επιχείρημά του ήταν "θέλετε να γίνουμε σαν την Ελλάδα που είναι έτοιμη να αποχωρήσει από το Ευρώ;"
Όταν τον ρώτησα από που έβγαλε αυτό το συμπέρασμα, προσπάθησε ανεπιτυχώς να μου ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όταν στη συνέχεια μου είπε ότι στόχος του είναι να πάρει το πακέτο στήριξης για το καλό του λαού του είπα ότι αυτά τα πακέτα δεν φθάνουν ποτέ στον λαό επειδή πάνε στις τράπεζες και τότε ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε κάπου να πάει!

Ποιος από τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς έχει τη μαγική λύση; Ο Σαμαράς που αντί να σταθεί κοντά στον Παπανδρέου στην αρχή της προσπάθειάς του με ειλικρίνεια, βγήκε να παριστάνει τον επαναστάτη ενώ όταν του έβαλαν τις φωνές συμφώνησε μέσα σε μια νύχτα να συγκυβερνήσει με τον αιώνιο αντίπαλο; Ο Βενιζέλος που δεν έχει κάνει προκοπή σε κανένα υπουργείο και που τον πήρε ο διάολος στις εκλογές; Ή ο Τσίπρας που μάζεψε όλους τους δημόσιους υπάλληλους που θέλουν να σώσουν το τομάρι τους και αλλάζει οικονομική πολιτική κατεύθυνση κάθε μέρα;
Η απάντηση είναι κανένας και όλοι μαζί! 

Μην αυταπατάστε καλοί μου φίλοι, η αριστερά δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και όπως φαίνεται δεν μπορεί να διαχειριστεί την αναπάντεχη δεύτερη θέση που πήρε στις εκλογές. Από την άλλη μεριά η πασοκονεοδημοκρατία δεν είναι χώρος εμπιστοσύνης. Όλοι μαζί όμως υπάρχει μια πιθανότητα να καταφέρουν να ελέγχουν ο ένας τον άλλο σε όσο χρόνο μας απέμεινε και μην γελιέστε, δεν είναι αρκετός.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χρόνος για μεταρρυθμιστικές μετάνοιες και νοικοκυρέματα. Η καταστροφή μας είναι πλέον ορατή. Η μόνη λύση, αν μπορεί κανείς να την αποκαλέσει λύση, είναι η συγκυβέρνηση. Οι ερχόμενες εκλογές δεν θα διαφέρουν πολύ από τις προηγούμενες ως προς το αποτέλεσμα. Τα τρία τουλάχιστον κορυφαία κόμματα θα πρέπει, εκ των πραγμάτων να συνεργαστούν για να οδηγήσουν τη χώρα στο αύριο...με Ευρώ ή χωρίς Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: