Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Μυρίζει νέο χρήμα στην Ευρώπη

Με το χρέος σε Ευρώπη και Αμερική να γιγαντώνεται σε μεγέθη ασύλληπτα και την Άπω Ανατολή να έχει ισάξια πλεονάσματα του εν λόγω χρέους, οδηγούμαστε χωρίς αμφιβολία στην παλιά συνταγή της έκδοσης ομολόγου, δηλαδή στην κοπή νέου χρήματος.

Η καθυστέρυση της απόφασης εκ μέρους Γηραιάς Ευρώπης σε αντίθεση με την Αμερική η οποία έχει μια πάγια τακτική στην έκδοση ομολόγων, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια μέθοδο και αφετέρου λόγω της έλλειψης πολιτής ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση Ευρωομολόγου είναι προ πυλών και θα γίνει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη διαγραφή του μεγαλύτερου ποσοστού χρέους των χωρών που αφορά, θα βγάλει από την δύσκολη θέση Ευρώπη και Αμερική.

Φυσικά, ο φόβος της Δυτικής οικονομίας είναι η Κίνα και η οικονομική ρευστότητα που έχει στη διάθεσή της έτσι ώστε να αγοράσει το μεγαλύτερο ποσοστό των Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών ομολόγων. Ο φόβος αυτός όμως θα εξαλειφθεί υπό την απειλή πίεσης του Δυτικού κόσμου απέναντι στην Κίνα να εκδημοκρατιστεί και να καθιερώσει ένα καθεστώς που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Την ίδια στιγμή και εξ' αιτίας αυτής της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, θα σωθεί και η Ελλάδα από σπόντα. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει τζάμπα καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπουληθεί η εθνική μας περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί και επίσης θέλοντας και μη η Ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Δηλαδή θα μειωθεί ο δημόσιος τομέας, θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις και τομείς εργασίας όπου θα υπάρχουν και υψηλόμισθοι οι οποίοι θα πληρώνονται βάσει παραγωγικότητας.

Αυτά βεβαίως προϋποθέτουν σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες απαιτούν ευρεία πολιτική συναίνεση και όχι ανώριμες στάσεις μικροπολιτικής από τα δυο μεγάλα κόμματα ένθεν και ένθεν. Σε αυτή την κορυφαία στιγμή για την Ελληνική πορεία, απαιτείται πολιτική παιδεία υψηλού επιπέδου και όχι κοκορομαχίες του στυλ "να ζητήσει συγνώμη το ΠΑΣΟΚ από τον Σαμαρά που τον έλεγε Harry Potter" και από την άλλη μεριά να απαντάει το ΠΑΣΟΚ "η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει αλλά εμείς δεν βάζουμε την υπογραφή μας στην πτώχευσή της".

Φυσικά αν η πολιτική συναίνεση δεν έρθει είτε από συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών είτε από ευρεία συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ των μικρών κομμάτων και πάντως, κατά των δυο μεγάλων προκειμένου να αποτρέψουν την πλειοψηφία και ταυτόχρονα να προκαλέσουν την συνεργασία άνω των δυο πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο να μας στείλουν οι δανειστές μας στον αγύριστο αφού δεν πρόκειται να μας αιμοδοτούν εσαεί χωρίς εμείς να κάνουμε αυτά τα οποία έχουμε υποσχεθεί προκειμένου να μειώσουμε το έλλειμμα και να αυξήσουμε το πρωτογενές μας πλεόνασμα.

Για άλλη μια φορά έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι πολιτικοί που εκλέγαμε έως τώρα απέτυχαν στο καθήκον τους...εμείς άραγε θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την ποδοσφαιρική νοοτροπία με την οποία ψηφίζουμε ή για άλλη μια φορά θα συσπειρωθούμε στα κόμματα που σήμερα καταδικάζουμε στις πλατείες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: